Aur: investiție bună sau nu?

Aur puritate 999.9%

Postarea acestea este o opinie personală, nu este în nici un caz un îndemn sau o recomandare de achiziție sau vânzare a unui activ.

În postarea de azi vom vorbi despre aur. Este el folositor în portofoliul nostru? Și dacă da, atunci cum?

Introducere

aur
Aur

În ultima perioadă internetul a explodat de știri despre prețul crescător al aurului precum:

Sursa

sau

Sursa

În articolul de azi vom digera aceste informații și vom vedea cât de util este deținerea de aur în portofoliul nostru.

Avantajele și dezavantajele aurului

balanta pro și contra
Balanta pro și contra aur

Ca orice clasă de active și în cazul aurului, există o serie de avantaje și dezavantaje care fac din ele un activ util pentru unii și irelevant pentru alții.

Avantaje

  • poate fi utilizat ca mijloc fizic de deținere a averii. Pentru cei care doresc să vadă și să țină în mâini averea proprie, aurul oferă o variantă de a deține fizic valoare. La fel ca aurul, este și deținerea de artă. În cazul acesteia din urmă însă, nevoile foarte stricte de transport și depozitare o fac mai puțin facilă de utilizat.
  • protejează împotriva inflației. De-a lungul timpului aurul a fost cel mai utilizat activ folosit pentru a proteja împotriva inflației. Acest lucru se datorează faptului că există o cantitate limitată de aur pe planetă și deci, spre desoebire de bancnote, nu poate fi produs în cantități nelimitate.
  • protejează împotriva nesiguranței. Datorită primelor 2 avantaje, aurul a fost folosit ca metodă preferată de protecție pe timpul războaielor, crizelor geopolitice sau financiare sau când încrederea în entitățile statale au scăzut.

Dezavantaje

  • deținerea fizică a aurului aduce cu sine niște costuri de depozitare relativ mari, mult peste comisioanele pentru celelalte active. Aceste costuri se aplică și dacă deținem aur sub formă de ETF-uri, fiind introdus în TER;
  • spread-ul (diferența dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare) la deținerea fizică de aur este foarte mare.
  • spre deosebire de acțiuni și obligațiuni nu oferă dividente (cupoane), nu produce valoare adăugată. O companie care prelucreaza lapte poate vinde acel lapte periodic, poate aduce inovații pentru noi produse sau o productivitate mai mare. Aurul însâ, nu poate face acest lucru.

În continuare vom compara aurul cu alte clase de active pentru a vedea utilitatea acestuia.

Aur în portofoliul nostru

Deținerea de aur
Deținerea de aur

După cum știm, pentru a ne limita riscul de volatilitate trebuie să ne gândim la un portofoliu pe termen lung. Deci, vom analiza utilitatea deținerii de aur când este vorba de un portofoliu pe termen lung.

Pentru a compara cât mai obiectiv evoluția aurului comparată cu celelate active am realizat o serie de portofolii virtuale folosind website-ul portofoliuvisualizer în care am ales o singură clasă de active per portofoliu. De asemenea, am presupus o investiție inițială de 10.000 $ după care nu s-au mai realizat plăți suplimentare.

În toate cazurile se presupune că veniturile din dividente sau cupoane au fost reinvestite automat înapoi în portofoliu.

Aur vs acțiuni

Să luăm în primul exemplu acțiunile SUA vs aur:

alocarea celor 2 portofolii
Aur vs acțiuni SUA
Aur vs acțiuni SUA

După cum putem vedea, la sfârșitul a 48 de ani (Ian 1972-Iun 2020) o investiție inițială de 10.000$ în acțiuni SUA ar fi valorat peste 1.135.000 $, pe când aurul ar fi valorat numai peste 380.000$.

Să luăm acum acțiunile internaționale vs aur:

alocarea portofoliului sursa
Aur vs acțiuni internaționale
Aur vs acțiuni internaționale

Din păcate, în cazul acțiunilor internaționale avem date agregate numai începând cu anul 1986. Și în acest caz însă, după o perioadă de 34 de ani 10.000$ ne-ar fi adus aproape 90.000$ în portofoliul acțiunilor internaționale și numai 50.000$ în portofoliul de aur.

Aur vs obligațiuni

Să vedem acum cum s-ar descurca aurul în comparație cu obligațiunile:

alocarea portofoliului
obligațiuni vs aur
Obligațiuni vs aur

Pentru obligațiuni internaționale avem date începând cu anul 1994. Astfel, portofoliul de obligațiuni ar aduce 40.000$, iar cel de aur ar aduce puțin peste 42.000$.

După cum putem vedea în cazul obligațiunilor, acestea sunt depășite de aur, lucru logic datorită faptului că investiția în obligațiuni este realizată pentru conservarea capitalului, nu neapărat pentru creșterea acestuia.

Aur vs imobiliare

Să comparăm acum aurul cu randamentele din imobiliare (sub forma de REIT-uri):

alocarea de active
aur vs REIT
Aur vs REIT

Perioada de analiză este 1994-2020 și după cum putem vedea în această perioadă un portofoliu de REIT ar fi valorat 92.000$ vs 42.000$ la cel cu alocarea pe aur. Singura dată când valoarea imobiliarelor a scăzut sub cea a aurului fiind în timpul crizei din 2008-2009.

Concluzie

concluzii
Concluzii

După cum putem vedea, dacă luăm în considerare veniturile din dividente și chirii, investiția în aur nu mai pare așa de profitabilă.

Bun, bun, dar toți care investesc în aur sunt proști?

În nici un caz!!!!

Aurul are rolul său în unele portofolii, și anume acela de atenuare a volatilității. Altfel spus, aurul poate crește, când celelalte active din portofoliu tău scad și astfel pierderile tale se atenuează.

Să luăm ca și exemplu un portoliu de 100% în acțiuni SUA vs unul 50% acțiuni SUA și 50% aur:

Alocare portofoliu
100% acțiuni SUA vs 50% acțiuni SUA și 50% aur
100% acțiuni SUA vs 50% acțiuni SUA și 50% aur

După cum putem vedea deținerea de aur a menținut randamentele sus, minimizând pierderile portofoliului.

Cu alte cuvinte și aurul POATE avea rostul lui. Zic poate pentru că o alocare inteligentă, chiar dacă poate avea o volatilitate mai mare pe termen lung, are randamente net superioare aurului și a obligațiunilor. Cuvintele cheie aici sunt IPS (ce fel de profil investițional ai) și diversificare (alegerea unor active care să aducă randamente MAXIME pentru TINE).

Un alt lucru care trebuie avut în vedere, în special la data scrierii acestui articol (iulie 2020) este acela că odată ce toți vorbesc despre o investiție, înseamnă că deja posibilitatea de obținere a unor randamente mari cu acesta a trecut deja. Principiul de bază în investiții fiind acela de achiziție la prețuri SCĂZUTE și vânzarea la prețuri RIDICATE.

În incheiere aș dori să îți reamintesc să nu urmărești ce fac toți ceilalți din jurul tău din FOMO (Fear Of Missing Out), ci să respecți planul tău indiferent de vremuri bune sau vremuri grele.

Multă sănătate și până data viitoare spor la investiții!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *