Broker de investiții: cum îl alegem și la ce ne ajută

cum alegem un broker de investiții
Broker de investiții

Brokerul de investiții: ce este?

Pentru a începe călătoria în domeniul investițiilor financiare o să ai nevoie de un broker de investiții. Odată stabilit un IPS, putem să începem lunga călătorie spre independeță financiară. Alegerea unui broker care să te ajute pe acest drum este vitală.

Un broker este un intermediar care facilitează tranzacționarea de bunuri financiare.

Bun, bun, dar de ce îmi trebuie un broker? Nu pot să tranzacționez fără el și să scap de comisioane?

Din fericire, un broker este obligatoriu pentru a intermedia orice trazacție financiară. De ce zic din fericire? Pentru că el este garanția faptului că tu cumperi sau vinzi unei persoane de incredere și vei primi echivalentul prestabilit. Gândește-te la toate site-urile arhicunoscute de vânzare-cumpărare în care nu există intermediere. Întradevăr nu există comisioane, dar există și un risc ca să nu primești bunul pe care l-ai achiziționat (clasica țeapă). Nu cred că îți dorești un asemenea risc când este vorba de banii tăi.

Cum alegem un broker de investiții bun pentru noi?

Cum alegem un broker de invetitii ?
Alegerea unui broker

Când este vorba de alegerea unui broker trebuie să analizăm câteva aspecte. În primul rând, trebuie să vedem ce fel de investitor suntem noi.

Nevoile noastre

Ce fel de investitor esti?

Ești un investitor care dorește să fie foarte activ și să facă tranzacții zilnice? Sau ești un investitor pasiv care dorește să cumpere periodic (lunar sau mai rar) un număr de instrumente financiare și să uite de ele? Vrei să ajungi investitor profesional sau consideri că dorești să folosești instrumente financiare simple pentru a îți crește averea netă?

Care este nivelul tău de cunoștiințe în domeniul bursier?

Ești un investitor care știe exact ce are de făcut sau dorești un ajutor ocazional din partea broker-ului? Dorești să utilizezi doar intrumente simple (acțiuni, ETF-uri, obligațiuni) sau dorești să tranzacționezi și cu elemente mai avansate (CFD, opțiuni futures, mărfuri, etc.)?

Ai nevoie de ajutor? Dacă da, cât?

De obicei există minim 3 tipuri de conturi oferite:

 • CONT CLASIC. În acest tip de cont este nevoie de cea mai mică sumă de bani pentru deschiderea unui cont (începe de la 0 RON în România) și cel mai mic comision. Însă și ajutorul dinspre broker este minim, rezumându-se doar la intermedierea tranzacțiilor și explicarea termenilor financiari.
 • CONT ADVISORY. În cazul acestui tip de cont, fiecărui client i se asigură un broker care îl sfătuiește ce și cum să facă. Când și ce să vândă/cumpere (timing). Brokerul însă, are nevoie de confirmare la realizarea fiecărei tranzacții. Acest cont are comisioane medii, dar din nou suma de intrare este mare. Din păcate, eu nu știu în România să existe acest tip de cont.
 • CONT DISCREȚIONAR. În acest tip de cont este nevoie de o sumă inițială semnificativ mai mare (min. 100.000 RON în România), însă un broker profesionsit poate face tranzacțiile în locul tău. Tu doar îi spui IPS-ul tău (ce dorești să faci cu banii și ce orizont de timp ai) și el va alege instrumentele și se va ocupa de cont. Este de la sine înțeles că și comisioanele (în cifre absolute ,dacă nu în procente) vor fi net superioare contului clasic, chiar dacă profiturile nu sunt garantate.

Fii sincer(ă) cu tine când stabilești răspunsurile la întrebările de mai sus și alege un broker care oferă instrumente utile pentru tine.

Criteriu esențial

Siguranța

Chiar dacă majoritatea criteriilor sunt subiective există și o serie de criterii obiective care țin în primul rând de siguranța investițiilor tale.

Majoritatea societăților de investiții trebuie să asigure conturile investitorilor individuali de retail (nu cei business) în cazul falimentului brokerului.

ATENȚIE!! Această asigurare nu se aplică în cazul pierderilor din cauza tranzacțiilor riscante pe care le-am putea noi face.

Momentan plafonul maxim este de 20.000 EURO/cont.

În cazul brokerilor care tranzacționează instrumente de la bursa de valori București, putem vedea aici cine este înscris la acest fond de garantare.

De asemenea putem vedea pe site-ul BVB o listă cu toți intermediarii autorizați să tranzacționeze instrumente investiționale românești (acțiuni, obligațiuni, ETF, fonduri mutuale, etc).

Dacă nu vedeți în aceste 2 liste un broker, nu inseamnă neapărat că nu este asigurat, ci doar că nu tranzacționează intrumente românești.

Trebuie însă să verificați dacă platforma dumneavoastră de tranzacționare este parte a vreunui ICF (investors compensation fund-fond de compensare a investițiilor). Puteți face acest lucru fie căutând pe internet fie adresând o intrebare brokerului și verifiând apoi informațiile transmise de acesta.

Comisioanele noastre cele de toate zilele

comisioane
Comisioane

În investiții, ca și în viață, nu are rost să ne preocupe lucrurile pe care nu le putem influența (în cazul de față ar fi randamentul investiției), însă ar trebui să ne concentrăm pe ce putem modifica (în cazul de față acestea fiind comisioanele).

De ce ar trebui să mă preocupe un comison de 2%?

Simplu, datorită puterii dobânzii compuse (despre care am vorbit aici).

Hai să presupunem că avem 100.000 $ investiți într-un cont cu randament anual de 6% și comision 0. În 25 de ani am avea 430.000$.

Acum, să luăm același cont și să presupune că am avea un comision de DOAR 2%. Cât credeți că am pierde în 25 de ani?

Am pierde aproape 40% (170.000$) și am avea în cont doar 260.000$.

Impactul unui comision de 2%
Puterea comsioanelor Sursa

După cum poți vedea comisioanele pot avea un impact enorm asupra randamentului investițiilor tale. Din aceasta cauze este critic ca acestea să fie cât mai mici încă de la început.

Cum reducem comisioanele?

De aceea unul dintre cele mai importante aspecte în alegerea oricărui broker sunt comisioanele practicate. Trebuie avut în vedere 2 aspecte:

 • cu cât un broker este mai implicat în gestionarea portofliului tău, va lua un comision mai mare însă fără a garanta randamente
 • cu cât un broker este mai mare cu atât va putea pune comisioane mai mici datorită unui rulaj mai mare. Acesta este unul dintre motivele pentru care comisioanele -ca procent- sunt mai mari la instrumentele din România: datorită unor rulaje relativ mici.

Aceste comisioane sunt exprimate ca procent din tranzacție, însă pentru a descuraja tranzacții foarte mici și dese, brokerii pun un comision minim.

Pentru a reduce acest comision minim este recomandat să limităm numărul de tranzacții. Dacă tranzacționăm cu sume mici este chiar recomandant să adunăm banii pe mai multe luni și să facem apoi o tranzacție mai mare.

Domnul Căruța cu Bani a explicat aici pe blogul lui o metodă foarte bună de a minimiza costurile păstrând randamente bune in momentul tranzacționării cu sume mici de bani.

De asemenea aceste comisioane se aplică și în alegerea instrumentelor. Astfel un Fond mutual care este manage-uit activ va avea mereu comisionae mai mari decât un ETF care este manage-uit pasiv.

Pariul lui Warren Buffet

Un exemplu al puterii comisioanelor mici este pariul celebru al lui Warren Buffet. Acesta a făcut un pariu cu 5 fonduri faimoase de investiții că pe o perioadă de 10 ani un ETF care replică piața, va avea un randament mai bun decât oricare dintre fondurile lor. Astfel, în anul 2008, acesta a făcut un pariu de 1.000.000 $ cu aceștia, urmând ca premiul să fie donat unui ONG.

Rezultatul a fost următorul:

Pariul lui Warren Buffet

Astfel ETF-ul care a replicat piața a avut o creștere anualizată de 7.1% ($854,000 in total, în comparație cu cel mai bun fond care a avut o creștere anualizată de 2.2% sau $220,000 in total).

Domiciliu fiscal al brokerului

Un alt aspect care trebuie analizat în ceea ce privește alegerea unui broker din prisma comisioanelor este unde are rezidența fiscală acest broker.

Din acest punct de vedere, România stă incredibil de bine având un impozit de 5% pe dividente, respectiv 10% pe câstigurile din acțiuni/obligațiuni. Prin comparație, în UK impozitul pe dividente ajunge până la 30%, iar în SUA ajunge la 28%. De asemenea, în România impozitul pentru dividente este reținut la sursă, adică tu primești dividentul deja impozitat. Dacă însă primești dividente din alte țări acestea trebuie declarate la ANAF și s-ar putea să trebuiască să plătești impozite suplimentare pentru ele.

Bun, bun, dar dacă am acțiuni, ETF-uri din țara X cum plătesc?

Răpunsul este că depinde de broker. Poți să ai acțiuni din SUA, dar brokerul să aibă rezidența fiscală într-un paradis fiscal (cum ar fi Irlanda sau Cipru) și să nu rețină impozit. Deci să trebuiască să plătești tu impozitul pentru România (cel de 5%). Se poate însă să cumperi un ETF din Europa, dar fiindcă l-ai luat printr-un broker care are rezidența fiscală în SUA (cum ar fi Interactive Broker ) să ți se rețină 15% din valoarea lui.

Așa că, înainte să începi să tranzacționezi cu un broker să te informezi referitor la politica lui de taxare a veniturilor.

Ușurință în manevrarea fondurilor

După stabilirea produselor avute la dispoziție și valoarea comisioanelor trebuie luat în calcul ușurința cu care poți depune bani și mai ales cu care îi poți retrage.

Ușurința cu care îi depui este ușor de analizat. Aceasta depinde de câte variante de alimentare a contului acceptă (doar card sau și Paypal, acceptă Revolut sau nu, acceptă Bitocoin sau nu). Cu cât sunt mai multe, cu atat mai bine. De asemenea, trebuie văzut ce monede acceptă și la ce curs fac conversia valutară.

Ușurința de retragere este mai greu de analizat. Poți să cauți review-uri pe internet sau poți să depui o sumă de bani și să faci un test să vezi în cât timp îi poți retrage.

Educație? Da, te rog.

Unii brokeri oferă surse de educație pentru investitorii lor. Acestea pot varia de la analize de piață, până la interviuri cu experți din domeniul investițional. Aceste instrumente pe mine m-au ajutat foarte mult și le consider un plus util.

De obicei, brokerii care oferă și partea de educație practică comisioane mai mari, tocmai pentru a-și putea permite realizarea acestor produse.

Relația cu clientul

Un punct foarte important în alegerea unui broker este relația ta cu el. Cât de repede răspunde la întrebările tale? Cât de ușoară este platforma lor de tranzacționare? Sunt politicoși în soluționarea problemelor? Au call-center 24/7 sau doar în orele de program?Te anunță când sunt listări noi de obligațiuni sau acțiuni?

Din punctul meu de vedere, relația cu brokerul trebuie să fie una foarte strânsă și corectă.

Testează-mă

După ce ai trecut toți brokerii care te interesează prin criteriile de mai sus sfatul meu este să îi testezi pe cei care au rămas. Cum? Simplu, fă-ți un cont demo și testează-l pe o perioadă de 1-2 luni (timp în care strângi și banii pentru investiții). Încearcă să faci un cont demo cu suma cea mai mică disponibilă (care oricum s-ar putea să fie mult mai mult decât vei dori tu să începi) și realizează tranzacții după IPS-ul tău și cu sumele pe care estimezi că le vei avea. Așa te vei putea obișnui cu platforma, vei vedea efectele comisioanelor și vei putea alege care broker ți se potrivește cel mai bine.

Ce folosesc eu?

ce broker de investitii folosesc eu
Ce broker folosesc eu

Nu sunt sponsorizat de nici unul dintre brokerii prezentați mai jos și nici nu primesc bani din afiliere.

Următorii brokeri sunt folosiți de mine. Asta nu înseamnă că sunt cei mai buni pentru voi ci doar că se potrivesc cel mai bine momentan profilului meu investițional.

Pentru portofoliul meu eu lucrez cu următorii brokeri:

Tradeville

Pentru BVB și produse de pe piața românească

Ce îmi place la ei:

 • au o varietate mare de produse de pe piața Românească
 • au un ETF care replică indicele BVB
 • comisioane decente pentru RO: minim 1,9RON/ordin
 • platformă super facil de utilizat
 • au partea de analiză destul de ok (podcasturi sau informări zilnice)
 • au liste structurate foarte utile pentru dividente sau randamente acțiuni RO
 • partea de call center este foarte rapidă și promptă.
 • anual îți dau o fișă de portofliu foarte bine structurată.

Ce nu îmi place la ei:

 • produse puține pe piețe internaționale
 • comisioane cam mari pentru produsele internaționale: minim 15 EUR per tranzacție.

XTB

Pentru portofoliul alcătuit din produse internaționale (ETF, acțiuni).

Ce îmi place la ei:

 • partea de educație FOARTE bună. Foarte multe video-uri foarte utile și analize de piață foarte detaliate
 • paltformă destul de facilă cu multe instrumente de analiză
 • comisioane decente, deși nu cele mai bune: minim 10 EUR per tranzacție
 • o varietate ok de acțiuni și EF-uri.
 • au call center și în română
 • poți alimenta cu card sau Revolut în Eur, USD sau RON
 • cursul valutar este ok
 • meniu disponibil și în limba română
 • poți incepe cu 1 $ sau Euro

Ce nu îmi place la ei:

 • fișa de portofoliu de la sfârșit de an, nu îți arată nimic despre divdentele încasate (trebuie să calculezi tu);
 • call-center-ul este doar în orele de program și nu au chiar cel mai prompt răspuns.
 • poți alimenta un cont cu Revolut, dar nu poți retrage în el. Iar orice retragere trebuie făcută într-un cont cu aceași valută (dintr-un cont deschis la ei în Euro, nu poți retrage într-un cont bancar RON).

Alte platforme cunoscute de tranzacționare

Interactive Broker

Într-adevăr sunt printre cei mari de pe piață și e adevărat că au o varietate enormă de acțiuni și ETF-uri.

Însă, ce m-a descurajat să fac cont la ei este că nu poți alimenta decât dintr-un cont Revolut fără a fi taxat cu 15%. Iar domiciliul fiscal al acestora este SUA, ceea ce înseamnă comision de 15% pentru dividente vs max 10% pt XTB.

Revolut

O altă platformă de tranzacționare care a prins aripi este cea oferită de Revolut.

Platforma oferă comision zero pentru tranzacționare și este foarte facil să deschizi un cont la ei.

Varietatea produselor investiționale este însă foarte redusă, iar partea de educație și research sunt foarte slăbuțe. De asemenea serviciul de relații cu clienții este aproape inexistent.

Concluzii

concluzii în alegerea unui broker de investitii
Concluzii

După cum poți vedea, există o multitudine de brokeri disponibili pe piață. Nu există neapărat un broker mai bun sau unul mai rău (în afară de cei care nu sunt autorizați de vreo entitate legală). Există doar brokeri care se potrivesc profilului tău investițional sau nu.

Treaba ta este să îți dai seama ce vrei, să încerci să minimizezi comisioanele practicate maximizând resursele oferite de brokeri. Începe cu un cont demo, familiarizează-te cu platforma și apoi pune în aplicare IPS-ul tău.

Aș fi curios să îmi lași un comentariu cu ce broker folosești tu și de ce l-ai ales. Ești mulțumit de el sau nu?

Până data viitoare, spor la investit!!!

2 Replies to “Broker de investiții: cum îl alegem și la ce ne ajută”

 1. Foarte interesant articol!

  Si eu impreuna cu sotul meu investim pe piata de capital internationala (stam in Italia de peste 5 ani). Noi folosim Trading212 care este un broker foarte interesant si cu comisione 0. 🙂

  In afara de piata de capital, investesti si in imobiliare?

  1. Doar in piata de capital momentan, dar ma bate gandul si sa intru in zona imobiliarelor. Am auzit numia lucruri bune despre Trading 212. Multumesc mult de tot de comment Sofia si randamente cat mai mari la investitii :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *