Categorii de active

Care sunt tipurile de investiții și care sunt diferențele dintre ele?

Introducere

Salutări și bine ai revenit!

În postarea de azi vom vorbi despre categoriile de investiții disponibile. Vom vedea ce le diferențiază și cum le alegem pe cele mai bune pentru noi.

Tipuri de investiții

Pe piața de capital există o mare varietate de instrumente care ne pot ajuta să ne creștem averea. Acestea pot fi împărțite în diferite feluri însă, pentru simplificare, în această postare le-am împărțit în 6 categorii:

 1. Numerar sau echivalent de numerar
 2. Obligațiuni
 3. Acțiuni și echivalente
 4. Mărfuri și metale prețioase
 5. Active imobiliare
 6. Derivate și speculative

Bun, să le luăm acum pe rând.

Numerar sau echivalent de numerar

Numerar în borcan

În această categorie putem introduce depozitele bancare la termen sau economiile în cash.

Să începem cu economiile „la saltea” adică cele în numerar.

În primul rând, nu este recomandat să ținem sume mari de bani în casă. În mare parte, datorită riscului de furt (dacă nu ai un seif serios prin pereți). Iar in al doilea rând, dacă vom economisi bani în numerar aceștia vor suferi o depreciere datorată inflației.

Inflație, cum adică?

Conform DexOnline:

inflație sf [At: ZAHARESCU, E. P. 113 / V: (înv) ~iune sf / Pl: ~ii / E: fr inflation] Fenomen constând în creșterea cantității de hârtie-monedă, care nu mai are acoperire în aur și mărfuri, ducând astfel la scăderea puterii de cumpărare a banilor.

Cu alte cuvinte, odată cu trecerea timpului, banii își pierd din valoare. Această inflație variază semnificativ în funcție de țară și de perioadă. Astfel în România, la sfărșitul anului 2019 am avut o inflație de 3,8%. În UE inflația medie este de 0,6%, iar în SUA este de 0,3%.

Ce inseamnă această inflație de 3% pentru bătrânul leu?

Înseamnă că, dacă am economisi 1000 RON și i-am ține timp de 10 ani, aceștia ar valora 744 RON. Adică am pierde 256 RON.

Bun, acum că am lămurit cum e cu economiile în numerar, să continuăm cu depozitele bancare.

Dacă căutam pe internet, putem vedea că un depozit de 1000 RON, cu scadență la un an, are o dobândă între 0,85% și 4%. Ținând cont de rata de inflație de 3%, prezentată mai sus, aceste dobânzi s-ar traduce în dobânzi de -2,15% până la 1% (dacă nu luăm în calcul nici un comision sau plată datorată băncii).

Putem obseva că cel mai bun depozit de pe piață îți aduce o dobândă de maxim 1%. Și aici să nu uităm că, veniturile din dobânzi se impozitează cu 10% !!!!!!

Și totuși care este avantajul lor?

Avantajul economiilor în numerar este disponibilitatea lor. Pot fi folosiți foarte rapid, dacă se ivește o ocazie de investit sau o urgență de orice fel (fondul de urgență).

Avantajul depozitelor bancare este rapiditatea cu care pot fi realizate și siguranța lor (care poate diferi în funcție de pretigiul băncii).

Se poate mai bine?

Totdeauna, de aceea vom continua la următorul nivel.

Obligațiuni

Contract între 2 părți

Conform DEXONLINE:

obligație sf [At: R. GRECEANU, ap. CM II, 178 / V: ~iune / Pl: ~ii / E: fr obligation, lat obligatio, -onis] 1-2. Ceea ce (i se impune cuiva sau) își asumă cineva să facă într-o anumită situație Si: datorie, îndatorire, sarcină. 3. Raport juridic în temeiul căruia o persoană are dreptul de a pretinde altei persoane să dea sau să facă ceva. 4. (Fin; îf obligațiune) Hârtie de valoare care conferă deținătorului ei calitatea de creditor și-i dă dreptul de a primi, pentru suma împrumutată, un anume venit fix.

Cu alte cuvinte, o obligațiune (sau bond) este un contract între tine și o entitate juridică. Tu le dai bani și ei se obligă să îți dea banii înapoi (principalul), la scadență plus o dobândă anuală sau semestrială denumită cupon pe toată perioada împrumutului.

Obligațiunile sunt instrumente complicate, chiar dacă la prima vedere par a fi simple și le vom analiza în detaliu într-o postare ulterioară. De asemenea se pot găsi informații și pe site-urile prezentate în postarea referitoare la surse de informare.

Există 2 tipuri mari de obligațiuni în funcție de cine le emite:

 • obligațiuni de stat denumite și titluri de stat (emise de o țară sau de un județ),
 • obligațiuni corporative (emise de companii private).

Obligațiunile de stat

În septembrie 2019 a existat o emisiune de titluri de stat destinate populației denumită TEZAUR. Acestea aveau o valoare nominală de 1 RON și scadențe la 1, 2 respectiv 3 ani cu dobânzi de 3,5%, 4% respectiv 4,5% . NEIMPOZITABILE și fără comisioane de subscriere.

Există zvonuri că va exista o nouă emisiune de obligațiuni în 2020.

Avntajul acestor titluri de stat este că oferă cel mai ridicat nivel de încredere (există șanse mici ca un stat să intre în incapacitate de plată sau faliment).

Dezavantajul este că nu sunt lichide, adică odată luate, nu le puteți vinde înainte de termen dacă aveți nevoie de bani.

Obligațiunile corporative

Obligațiunile corporative sunt o varianta pentru companii să atragă bani, fără a apela la bănci. Când dorim să achiziționăm astfel de tipuri de obligațiuni trebuie să analizăm atent companiile, să vedem starea lor financiară și riscul de faliment. În principal cu cât o companie este mai riscantă crește și randamentul obligațiunii oferite. Pe piața românească există obligațiuni în RON sau chiar și în Euro, cu dobănzi avantajoase începând de la 4-5% și mergând până la 10% în RON. Acestea pot fi găsite pe site-ul bursei de valori la rubrica bonds. Prețurile acestora încep de la 100 RON și pot fi achiziționate prin deschiderea unui cont la un broker autorizat.

Avantajul acestora este că pot fi tranzacționate și după achiziție însă dezavantajul major este că siguranța lor este dată de starea financiară a companiei.

Acțiuni și echivalente

Acțiuni

Pe lângă instrumentele de mai sus putem achiziționa acțiuni sau coșuri de acțiuni denumite ETF-uri sau fonduri mutuale.

Acțiuni individuale

Când cumpărăm o acțiune, cumpărăm de fapt o parte dintr-o afacere.

Analiza investițională a unei acțiuni necesită o cunoaștere a companiei din punctul de vedere financiar. Lucru pe care o să îl analizăm în detaliu într-o postare viitoare.

Acțiunile individuale (stocks în limba engleză) prezintă o volatilitate destul de ridicată (prețul poate varia destul de mult). Dacă dorim să investim în companii individuale, trebuie să ne informăm referitor la aceste companii (management, finanțe, mod de business, produse, etc.) și la contextul economic actual.

Bursa din România a avut o creștere anualizată de 10%, însă doar în ultimii 3 ani.

Bursa din SUA însă a avut o creștere de 8% în medie în ultimii 60 de ani.

ETF-uri și fonduri mutuale

Dacă nu dorim să investim în acțiuni individuale putem să investim în „coșuri” de mai multe acțiuni.

Avantajul aici este că ne diversificăm portofoliul pentru sume relativ mici. Putem să investim într-un coș format din cele mai mari 1600 de companii din lume. Pornind de la 50 Euro sau în întregul indice BET, pentru doar 11 RON .

Când vrem să alegem cel mai bun fond pentru noi, trebuie să luăm în calcul mai multe variabile. De exemplu, comisioanele practicate, valoarea fondului (bigger is better), modul de replicare, modul de distribuire a dividentelor și multe altele, pe care le vom atinge în postarea viitoare.

Mărfuri și metale prețioase

Aur

În această categorie intră mărețul AUR, despre care majoritatea investitorilor spun că este un activ de refugiu. Acest lucru înseamnă că dacă economia merge rău, aurul crește și deci este util într-un portofoliu diversificat.

Știu că o să îmi pun mulți investitori în cap cu afirmația aceasta. Dar eu sunt de părere că aurul este bun, doar dacă ești deja bogat. După cum zicea și Warren Buffett într-un interviu, aurul nu produce nimic, el doar stă. Valoarea sa este dată de cantitatea limitată de aur din lume. Iar în perioade de criză nu el crește, ci celelalte active scad. Personal, prefer să dețin un activ care produce ceva și care crește în dimensiuni cu timpul.

Aurul este profitabil pe perioade scurte. Însă pe o perioadă de 30 de ani are randamente net inferioare celorlate active.

Active imobiliare

Mai pe scurt case, apartamente sau terenuri.

Investițiile în imobiliare necesită un capital inițial mai ridicat (pentru avans). Majoriatea începe cu celelalte instrumente, și numai când au strâns capitalul inițial, se apucă și de această latură.

Randamentul mediu în România pentru apartamente închiriate este de 5-6%. Adică îți recuperezi investiția inițială în 15-20 de ani. Dacă îți optimizezi tacticile, poți ajunge la randamente mult mai mari de 15-20%. Ține minte faptul că, profitul în imobiliare îl faci la achiziție, nu la vânzare sau închirere.

Imobiliare? După criza din 2008, nu mulțumesc.

Da, întradevăr în 2008 piața imobiliară era hiperinflată. Dar în momentul de față lucrurile nu mai stau chiar așa.

sursa

Dacă ne uităm la prețul mediu pe metru pătrat, vedem că nici nu se apropie de valorile din 2008. Mai ales, în condițiile în care puterea de cumpărare a crescut semnificativ.

Gândește-te așa: în București îți poți lua o garsonieră și cu 30.000 euro (prețuri de negăsit în alte capitale europene), în condițiile în care salariul mediu în București este de peste 900 Euro.

Dacă calculezi chiria medie din orașul tău, vei vedea că s-ar putea să ieși mai bine, dacă iți faci credit să iți iei propriul imobil.

De retinut, este faptul că achiziția unui imobil pentru a sta în el, nu este o investiție financiară. La fel cum nici achiziția unei mașini, pentru a economisii biletul de tramvai, nu este logică.

Când dorim să luăm în calcul achiziția unui imobil ca și o investiție financiară, va trebui să ne gândim la profilul chiriașului dorit și a randamentului dorit. Nu înseamnă că, dacă nouă ne place să stăm la parter în cartierul X, se justifică să luăm acolo și imobilul pe care dorim să îl închiriem.

Derivate și speculative

Derivate și speculative

Aici sunt introduse CFD-urile (contracte pentru diferență), FOREX (piața de schimburi valutare) și cripto monezile.

Aceste intrumente, pot fi extrem de profitabile (10-20% pe zi), dar și poți pierde tot într-o clipă.

Instrumentele CFD și FOREX le poți tranzacționa în marjă. Adică tu pui numai o parte din bani. Avantajul este că, dacă câștigi, câștigi mult. Dar exită și reversul medaliei.

Înainte să începi să tranzacționezi cu aceste instrumente trebuie să înveți, să te obișnuiești cu tranzacționarea lor. La inceput folosind conturi demo și să apoi sume mici. Majoritatea persoanelor care tranzacționeză CFD-uri pierd bani. Acest lucru se datorează nivelului ridicat de complexitate a instrumentelor. E ca și cum ai lua permisul auto și apoi ai vrea să concurezi la Le Mans. Poți dar trebuie să te antrenezi serios înainte.

Care este cea mai bună pentru mine

Încotro ?

Bun, bun dar dacă sunt atâtea variante eu în ce să investesc?

Din păcate, nu există un răspuns bun pentru toți. Depinde de toleranța ta la risc și apetitul tău pentru profit.

Trebuie să ții cont de faptul că, de cele mai multe ori, randamentele mari vin cu riscuri mari.

Ca să exemplific asta am făcut schița de mai jos:

Corelație Risc-Randament

O cutumă din domeniu investițiilor financiare spune să îți faci un portofoliu folosind următoarea formulă:

(100-vârsta ta) alocate spre acțiuni și restul spre obligațiuni sau depozite bancare.

De exemplu:

La 31 de ani ar trebui să am o alocare de 69% acțiuni și 31% active cu venit fix.

O persoană de 70 de ani ar trebui să aibă 30% în acțiuni și 70% în active cu venit fix.

Fiecare însă, știe cât e dispus să riște.

Diversificare

Diversificare

Ce este important? Indiferent de ce instrumente alegem, să diversificăm. Această diversificare trebuie să fie pe mai multe clase de active, dar și pe mai multe sectoare și zone.

Exemplu:

 • tot portofoliul într-o singură acțiune auto din Europa- extrem de riscant
 • un portofoliul în acțiuni la 3 companii auto din Europa- foarte riscant
 • un portofoliul în acțiuni la 5 companii auto din Europa și Asia- risc ridicat
 • tot portofoliul în acțiuni la 4 companii auto și 1 IT din Europa și Asia- riscant
 • portofoliu alocat din acțiuni la diverse companii în diverse țări, obligațiuni de stat și corporative și mărfuri – risc mediu.

Concluzii

Știu că aceasta postare a avut o cantitate mare de informații generale, dar dacă intram în elemente foarte specifice, se lungea foarte mult.

Despre majoriatea instrumentelor prezentate mai sus, voi face câte o postare individuală, unde vom intra in mai multe detalii și lucruri concrete.

De retinut este că, nu există un singur drum spre libertate financiară și că depinde numai de tine pe care îl alegi. Important e să începi acum.

Până data viitoare,

Spor la investiții!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *