Inspirații pentru informații

surse de informații
De unde ne luăm informații de calitate?

DISCLAIMER: Nu am nici o relație contractuală sau vreun beneficiu din partea site-urilor prezentate mai jos. Listele alcătuite reprezinta o opinie pur personală.

Intro

În povestirea noastră de astăzi vom discuta despre surse de informații utile oricui dorește să se dezvolte în domeniul educației financiare.

Postarea această se va axa pe site-uri, urmând să prezint cărți utile în acest domeniu într-o postare ulterioară.

În principal, educația financiară în România este extrem de scăzută. Faptul că în țara noastră nu se pune deloc accent pe educația financiară se poate observa foarte ușor. Cum? Păi câți dintre noi am ieșit de pe băncile școlii știind cum să alegem un credit bun sau să economisim? Acest deficit de cunoaștere trebuie rezolvat de fiecare dintre noi prin propriile noastre puteri.

Din fericire, mai ales în ultima perioadă, există o mare varietate de surse calitative de educație financiară dezvoltate în română.

Utilitatea diversificării surselor de cunoaștere

Ca și în cazul surselor de venit, diversificarea este utilă și în ceea ce privește alegerea surselor de informare. Trăim într-o epocă a informației, în care nu disponibiliatea este problemă, ci sortarea informațiilor în funcție de valoare. Chiar dacă trăim într-o lume care tinde spre globalizare, fiecare țară sau zonă are particularitățile sale financiar-economice. Astfel că suntem nevoiți să găsim surse calitative de informații, atât referitoare la contextul global, cât și la cel local.

Să începem deci cu plaiurile mioritice.

Surse de educare financiară în limba română

Surse mioritice

Pe piața românească, chiar dacă numărul de investitori este relativ mic (aproximativ 53.000), surprinzător găsim o mare varietate de surse calitative de informații. Site-urile prezentate mai jos sunt utilizate și de mine și sunt puse alfabetic, nu în ordinea importanței.

 • Bursa de Valori București Oferă informații structurate despre acțiunile și obligațiunile disponibile la tranzacționare, precum și despre companiile de brokeraj acreditate.
 • Căruța cu bani Un blog despre investiții în burse și în domeniul imobiliar, cu informații bine structurate și argumentate. Abordarea prezentă în acest blog este una foarte analitică, cu exemple și la subiect, fiind ușor de înțeles și de asimiliat.
 • Finante Personale Un blog despre investiții în burse și domeniul imobiliar. Ce îmi place foarte mult aici este rubrica portofoliu public, în care se prezintă un exemplu de portofoliu personal pentru pensie. De asemenea, blogul acesta are o rubrica foarte interesantă de podcasturi, ușor de ascultat dacă sunteți la volan.
 • Idei și Bani Un site unde puteți găsi informații despre instrumente financiare de la cele sigure până la cele riscante. De asemenea seria de video-uri Clubul Idei&Bani este foarte utilă cu invitați de calitate.
 • Investește la Bursă Un video blog dedicat investitorilor începători și nu numai, foarte clar și detaliat. De asemenea puteți găsi analize referitoare la companiilor listate la BVB.
 • Laurețiu Mihai O sursă de informații calitative. Un topic foarte util pe acest site, sunt postările în care se cere opinia mai multor investitori, referitoare la cum să investeși 1000 de euro. De asemenea acest site explică foarte bine detaliile investițiilor peer-to-peer.
 • Stiinta Banilor Un site de unde poți afla cum să devii independent financiar și de asemenea, prezintă o mare varietate de postări extrem de utile.
 • Ziarul Financiar oferă informații zilnice despre piața de capital românească și internațională.

După cum puteți vedea, putem găsi o diversitate relativ mare de surse calitative de informații și pe piața din România.

Surse internaționale de educare financiară

Surse internaționale

Pe lângă sursele prezentate mai sus, există bineînțeles o varietate mai mare de site-uri internaționale utile. Câteva dintre cele utilizate de mine le voi prezenta mai jos.

 • CNBC Unul dintre site-urile de referință când vine vorba de analize de piațe de capital.
 • Graham Stephan Un canal de Youtube al unui tânar care a dezvoltat un portofoliu imobiliar impresionant pornind de la 0.
 • Market Watch Un alt site de calibru internațional, cu știri din domeniu economic și al piețelor de capital.
 • Seeking Alpha Un alt site cu informații de calitate despre piața de capital. Acesta însă, este destinat investitorilor mai avansați.
 • The Swedish Investor Un canal de Youtube de bază în educația financiară. În fiecare episod este analizată o carte din domeniul financiar și sunt extrase cele mai importante 5 idei.

Site-uri utile diverse

Analize-analize

Pe lângă cele prezentate mai sus, eu mai utilizez o serie de site-uri care mi-au fost utile în dezvoltarea mea financiară.

Concluzie

După cum poți vedea, există nenumărate site-uri de unde te poți educa și de unde poți învăța. O să observi că noțiunile de bază în principal sunt aceleași. Sunt totuși unele abordări diferite în funcție de profilul fiecărei persoane. Ține doar de tine să le studiezi, și apoi să pui în practică ceea ce consideri că ți-se aplică. Orice ar spune cei din jurul tău numai TU ești responsabil de viitorul tău financiar. Pe curând.

8 Replies to “Inspirații pentru informații”

 1. Foarte interesant acest blog, felicitari!

  Am cateva intrebari legate de investitiile imobiliare din Romania – daca ai experenta cu ele sau cunosti pe cineva care are.

  Eu investesc de mai bine de 4 ani in piata imobiliara din Germania si as fi interesat sa incep si pe piata din Romania imediat dupa aceasta criza, cand probabil preturile vor scadea.

  Ce parere ai despre piata imobiliara din Romania?

  Care este randamentul pe care il poti obtine cumparand cash down sau cu un credit?

  Trebuie sa stiu ceva, care este diferit in piata imobiliara fata de cea din Germania?

  Multumesc!

  PS. O sa iti uramresc cu interest urmatoarele post-uri de blog 🙂

  1. Multumesc mult de tot.
   Un randament mediu pe piata din Bucuresti este de aproximativ 6-8% (in Euro) dar stiu si persoane care au obtinut randamente de 20-30%. Intradevar piața din Romania este subevaluată în principal datorită statutului de piața de frontieră (conform MSCI) sau emergentă(conform FTSE Russel) și a riscurilor aferente acestor tipuri de piețe.
   Recomand cu căldură blogul domnului Căruța cu bani despre care am și vorbit în postare. Scrie destul de multe informații utile despre piața de imobiliare din România.
   Spor la investiții!!!!

   1. Suna foarte interesat. O sa urmaresc acel blog.

    Noi in Germania folosim o metoda foarte populara aici de a investi in imobiliare la o fractiune din capitalul necesar pentru a cumpara o proprietate. De aseamnea, putem folosi acest low-entry pentru diversificare si tot procesul este realizat de specalisti cu ani de experienta.

    Stiu ca in Romania aceasta metoda este foarte putin cunoscuta, chiar daca in afara este intr-o crestere uriasa.

    Totul se petrece in conditii de siguranta crescuta, cu contracte si garantii.

    1. Si in Romania se folosesc credite imobiliare (avans minim 20%) pentru investitii imobiliare. Ideea este ca trebuie facut un studiu foarte serios al imobilului ales deoarece exista riscuri mai mari cand folosesti banii altcuiva(trebuie sa ii dai inapoi indiferent daca faci profit sau nu)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *