Investiții în epoca COVID-19

Salutări,

În postarea de azi vom analiza puțin contextul socio-economic actual cauzat de COVID-19 și vom vedea cum influențeză acesta investițiile și randamentul lor.

Disclaimer: postarea de față reprezintă o opinie personală și NU este un sfat sau recomandare de vânzare/cumpărare diferite clase de active.

Impactul economic al COVID-19 asupra SUA

Impactul COVID-19 asupra economiei SUA
Impactul COVID-19 asupra economiei SUA
SURSA

Am ales să ne uităm fugitiv peste impactul COVID-19 asupra economiei SUA din 2 motive mari și late:

  1. economia SUA este cea mai mare din lume (SURSA) și evoluția ei impactează sever economia globală,
  2. SUA are un obicei neobișnuit în țara noastră și anume acela de a fi foarte transparentă cu datele publice. Acest lucru face foarte facil căutarea de date economice despre SUA.

Bun, și acum să o luăm cu începutul:

Evoluția PIB

După cum se vede și în graficul de mai sus, PIB-ul pe SUA a suferit o scădere de 9,5% în primul trimestru. Acest lucru pare grav dar dacă ne uităm în trecut pare ȘI MAI GRAV:

Evoluția PIB în SUA
Evoluția PIB în SUA
SURSA

Această scădere este CEA MAI MARE SCĂDERE măsurată vreodată în SUA din 1947 de când au început măsurătorile. A doua scădere ca valoare a fost de maxim 3%.

Creșterea datoriei pe fondul pandemiei de COVID-19

În această perioadă de criză sanitară majoritatea țărilor au avut creșteri în cheltuieli și scădere de venituri, fapte care au dus la o creștere a împrumuturilor. Dacă analizăm datoria publică a SUA observăm că aceasta a crescut constant din ianuarie 2020:

Evoluția datoriei SUA în perioada COVID-19
Evoluția datoriei SUA în perioada COVID-19
sursa

Aceasta a ajuns în iulie 2020 la 26.524.953.000.000 $.

Ca un fapt interesant, dacă am împărți această datorie la TOATĂ populația lumii (7,8 miliarde) ar rezulta o datorie pe cap de om de 3400 $ !!!!!!!

Această datorie reprezintă aproximativ 107% din PIB-ul SUA. (comparativ cu 48% din PIB cât este în cazul țării noastre).

Evoluție inflație

Evoluția inflației în SUA
Evoluția inflației în SUA
sursa

După cum se poate vedea tendința inflației este de scădere.

Stai nițel, cum adică ei tipăresc bani și inflația scade? Nu ar trebui să crească inflația?

Ba da așa ar trebui, secret constă în MĂSURAREA EI corectă și IMPACTUL COVID asupra populației. Astfel inflația se măsoară relativ la un coș mediu de cumpărături, coș care a fost puternic denaturat de impactul coronavirusului. De asemenea stabilitea scăzută a locului de muncă coroborată cu incertitudinea generală a produs un sentiment ridicat de neîncredere în populație. Ce înseamnă asta? Simplu, un risc ridicat de DEFLAȚIE. Mai simplu spus oamenilor le este frică să cheltuie banii pe altceva decât pe strictul esențial.

Evoluția bursei din SUA în contextul COVID-19

Ținănd cont că șomajul este ridicat, multe afaceri sunt închise și există neiguranță în piață și bursa care reprezintă economia SUA ar trebui să fie praf, nu?

Răspunsul este că NU:

Evoluția S&P500
Evoluția S&P500
sursa

Dacă ne uităm, putem observă că din potrivă, indicele S&P 500 a ajuns la cea mai ridicată cotație din istorie. Acest lucru se datorează mai multor lucruri:

  • ”opulența” de influx de capital din piață, mai bine spus a banilor dați populației a impulsionat investițiile retail (individuale) pe bursă,
  • bursa NU este economia. Indicele S&P 500 reprezintă cele mai puternice 500 de companii din SUA. Și nici acestea nu sunt egale între ele. În cadrul S&P 500 fiecare companie are o pondere egală cu valoare ei astfel Apple constă în 7,1% din indice, Microsoft 5,7%, Amazon 4,9%, Facebook 2,3%, Alphabet 1,7%. Mai pe scurt primele 10 companii compun 25% din indice iar celelalte 490 compun restul de 75%. sursa
  • după cum puteți vedea, peste 20% din indice este alocat pe sectorul de tehnlogie, sector care a performat bine chiar și pe timpul lock-down-ului cauzat de COVID-19. Astfel chiar dacă majoritatea componenților din indice au scăzut, cele mai mari companii au performat foarte bine și au „tras” după ele întregul indice.
Evoluția tech
Evoluția tech
sursa

Warren Buffet (din nou)

ceasul investițional în epoca COVID-19
ceasul investițional în epoca COVID-19

În contextul prezentat mai sus a reapărut pe internet un citat faimos de-a lui Warren Buffet:

“After a heady experience of that kind, normally sensible people drift into behavior akin to that of Cinderella at the ball. They know that overstaying the festivities that is, continuing to speculate in companies that have gigantic valuations relative to the cash they are likely to generate in the future will eventually bring on pumpkins and mice. But they nevertheless hate to miss a single minute of what is one helluva party. Therefore, the giddy participants all plan to leave just seconds before midnight. There’s a problem, though: They are dancing in a room in which the clocks have no hands.” sursa

Pe scurt acest citat se referă la FOMO (fear of missing out) a oamenilor de rând care doresc să „prindă” și ei o bucată din „cașcaval” fără însă a ști ce anume fac.

Reacția băncilor centrale din lume la criza COVID-19

Reacția băncilor centrale pen timpul pandemiei
sursa

După cum putem vedea, majoritatea băncilor centrale din lume au procedat în maniere similare. Astfel acestea au asigurat lichidate în piață prin emiterea de monedă și de împrumuturi cu dobânzi avantajoase. Mai pe scurt au făcut ca banii să fie foarte ieftini. Acest lucru se poate vedea lar și în dobânzile băncilor centrale. În cazul nostru ROBOR:

Evoluție ROBOR
sursa

Ce înseamnă asta? Simplu.

Pe termen scurt și mediu cine va economisii (bani în bancă adică) va pierde și cine va investii (afaceri, bursă, imobiliare, etc) va avea de beneficiat de pe urma unor credit foarte ieftine.

Și acuma eu ce fac?

Și acuma eu ce fac?
Și acuma eu ce fac?

Să ne uităm la indicele frică-lăcomie:

indicator frică-lăcomie
indicator frică-lăcomie
sursă

Și să fim foarte atenți CE cumpărăm și LA CE PREȚ.

Bun, bun și eu acuma ce fac?

Răspunsul la această întrebare îl știm deja: ne uităm din nou peste planul propriu IPS, investim în continuare periodic, diversificat și constant în activele alese de noi și dacă piața scade profităm și achiziționăm la prețuri de discount. Nu ne panicăm când (da am zis când nu dacă) vor scădea prețurile și nici nu ne lăcomim când prețurile cresc ca să prindem și noi „oferta” la aur, argint, TESLA, APPLE sau ce mai este noul trend.

Slow and steady wins the race!

În postarea următoare voi prezenta evoluția bursei de valori din România pentru primele 7 luni.

Până data viitoare spor la investit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *