Tipuri de venit

Punguta cu mai multi bani

Intro

Călătoria noastră spre cunoaștere financiară ne duce azi pe tărâmul veniturilor personale.

Am vorbit in postarea anterioarâ despre ce înseamnă venituri. Pe scurt se referă la sursele care îți aduc bani în casă. Astăzi vom vorbi despre câte tipuri sunt și cum le putem multiplica (că doar toți dorim mai mulți bani).

Venituri active și venituri pasive

Există 2 mari categorii de venituri, în funcție de modalitatea de obținere și energia depusă de noi:

 • venituri active
 • venituri pasive

Veniturile active sunt cele cu care suntem cel mai obișnuiți. Acestea fac referire la sursele de bani pentru care muncim direct, în care implicăm cele mai multe resurse de timp și energie.

 • Pentru angajați acesta se cheamă SALARIU,
 • Pentru antreprenori acesta se cheamă PROFIT din afacere,
 • Pentru pensionari acesta se cheamă PENSIE,

Bun, bun dar ce alt tip de venituri mai există în afară de astea?

Păi mai există faimosul și doritul venit pasiv.

Veniturile pasive sunt cele care odată obținute necesită foarte puțin timp și energie pentru a fi menținute. Observați că zic FOARTE PUȚIN și nu deloc.

Câteva exemple de astfel de venituri pasive pot fi:

 • Veniturile din chirii,
 • Veniturile din dividente,
 • Dobânda obținută din depozitele bancare,
 • Cupoanele (un fel de dobândă, depre care vom vorbi în altă postare) aferente obligațiunilor de stat sau corporative.

Timpul și energia alocată pentru obținerea acestor venituri pasive diferă destul de mult. Astfel dacă pentru un depozit bancar sunt foarte mici (un drum la bancă sau câteva clickuri online), pentru venituri din dividente sunt mai mari (deschiderea unui cont la un broker, analiza acțiunilor sau a ETF-urilor), iar pentru achiziția unui imobil sunt și mai mari (o sumă inițială relativ mare, timp ca să cauți imobilul dorit și să îl renovezi, căutarea chiriașului perfect).

Proporțional însă cu timpul și energia alocată sunt și veniturile pasive aferente (este și logic, cu cât resursele necesare sunt mai mari, numărul de oameni dispuși este mai mic și deci și potențiala recompensă mai mare).

Este un mit care circulă în cercu me de investitori amatori, conform căruia odată achiziționat bunul care îți aduce venitul pasiv, nu mai trebuie să muncești niciodată pentru el.

Well…. eu zic că acest mit este FALS. Întradevăr, odată achiziționat, acest bun îți va aduce resurse financiare (bani) pentru foarte puține resurse alocate lunar, dar precum un copac, dacă nu ai grijă de el acesta se va degrada și îți va aduce din ce în ce mai puțini bani, până când nu va mai aduce deloc. Să luăm ca exemplu achiziția unui imobil:

Consumăm o grămadă de timp pentru a-l căuta și a-l închiria, bani pentru a-l cumpăra și eventual renova și apoi gata CHIRIE for EVER!!!!!.

Da, dar dacă periodic nu verifici dacă chiriașul își plătește întreținerea și utilitățile, dacă nu îl renovezi periodic, cu timpul se va degrada. Dacă continui așa să iei bani de pe urma lui și să nu mai investești nimic în el, vei ajunge să nu îl mai poți închiria și deci nu vei mai lua bani de chirie de pe urma lui.

Venit activ sau venit pasiv?

Bun bun, dar pe care să mă axez, salariu (venit activ) sau venit pasiv?

Păi ambele au avantaje dar și dezavantajele lor:

Venitul activ

+ în principal este mai ușor de obținut,

+ este mult mai ușor de găsit și e mai clar ce ai de făcut pentru a îl obține sau crește,

+ cel puțin la început, suma adusă în casă din acesta va fi mult mai mare decât cea din venitul pasiv,

– este nevoie de mult timp pentru a fi susținut (minim 8 ore pe zi)

– în momentul în care te oprești pentru o perioadă mai mare, nu îl mai ai deloc.

Venitul pasiv

+ este nevoie de puțin timp pentru a îl menține,

+ pot crește cu timpul fără să faci nimic pentru aceasta,

– cel puțin la început, sumele vor fi mici,

– este mai dificil de găsit și de realizat,

Diversificarea veniturilor

Cosul veniturilor personale

Ideal, ar fi să aveți cel puțin un venit activ și mai multe surse de venit pasiv, de preferat în mai multe domenii care nu au legătură între ele.

Cuvântul cheie aici este diversificarea. Acest termen din păcate nu este prea utilizat în planificara surselor de venit și poate duce la numeroase neplăceri. Cel mai bun exemplu este situația actuală din România, grav afectată de COVID 19.

Conform unui studiu realizat de BestJobs, unul din 10 angajați și-a pierdut locul de muncă.

Să ne gândim că și noi suntem printre aceștia. Dacă avem doar o sursă de venit activ și nici o sursă de venit pasiv, înseamnă că suntem complet dependeți de stat sau de alți oameni pentru a avea destui bani pentru necesitățile de bază.

Ce bine ne-ar prinde în situația de mai sus dacă am avea cel puțin o sursă de venit pasiv, indiferent de cât de puțini bani ne aduce aceasta (chiar și 300-400 RON/lună este o adevărată gură de oxigen) și ce liniște sufletească ne-ar aduce.

Diversificarea lor înseamnă pur și simplu că nu ar trebui să avem doar apartamente de închiriat pentru că dacă ar scădea chiriile am fi sever afectați. Nu ar trebui să avem doar acțiuni, deoarece dacă ne bazăm doar pe ele, în această perioadă am vedea că au scăzut foarte mult. Ideal ar să ne imaginăm coșul de mai sus din imagine ca fiind sursa veniturile noastre iar fiecare măr verde fiind o altă sursă de venit, diferită de cealaltă.

Indiferent cât de mici sunt sumele, știi vorba aia românească „leu cu leu se face suta”. Problema cu veniturile pasive este că se fac greu și dureză ceva timp (ani căteodată) până veți genera destule venituri pasive pentru a vedea că într-adevăr s-a meritat să le faci. Iar în vremurile actuale, când vrem TOTUL SI ACUM este dificl să te motivezi să începi, dar crede-mă că se merită.

De asemenea să nu uităm ce am învățat în povestirea trecută despre alocarea bugetară (50-30-20) ca să ne drămuim bănuții cât mai eficient.

Monetizarea hobby-urilor

Am vrut să fac un topic separat din monetizarea hobby-urilor, pentru că mulți oameni uită că au pasiuni când e vorba de producerea de surse de venituri pasive. Multe din hobby-urile noastre le putem folosi pentru a aduce plus valoare, și pentru a aduce câțiva bănuți în plus lunar. Fie ca faci picturi și le vinzi, fie că ai găini și vinzi ouă, fie că ai un atelier și faci piese de mobilier, fie că îți place să te dai pe bicicletă (și deci poți livra mâncare), cel mai important este să identifici ce poți face pentru a aduce chiar și 100 RON/lună în plus.

Concluzii

Concluziile poveștii de azi

Ca să încheiem povestea noastră de azi să rezumăm ce am învățat:

 • există 2 tipuri de venituri: active și pasive;
 • veniturile active sunt ceea ce facem activ pentru bani (de exemplu munca pentru care primim salariu), dar care ne consumă mult timp;
 • veniturile pasive sunt activități suplimentare pe care le putem face pentru a imbunătăți sau chiar înlocui cu timpul, venitul activ (de exemplu achiziția unui imobil pentru a îl închiria). Acestea necesită o gestionarea periodică, dar pot fi multiple și aduc bani constant;
 • este importantă diversificarea surselor de venit pentru a minimiza impactul negativ a unui situații punctuale (cum este COVID-19 în perioada aceasta);
 • nu contează atât de mult cât aduc veniturile pasive pe lună, important este să aducă ceva, chiar și 100 RON/lună și să începi ACUM.

În povestea viitoare vă voi prezenta sursele mele de inspirație, locurile de unde mă documentez când îmi aleg strategiile de investiție, atât naționale cât și internaționale. Pe curând.

2 Replies to “Tipuri de venit”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *